top of page
sandra slika spletna stran.jpeg

SANDRA OMAN

jaz, mama

Postati in biti mama je najlepša, obenem pa najtežja življenjska vloga, ki me je doletela. V vsaki minuti starševstva sem se (in se bom najbrž vedno znova) znašla pred spoznanji o sebi, o svojem notranjem svetu in o tem, kaj v resnici želim, da moj otrok postane. Bolje rečeno, kako naj se samoizgradi. V samosvojo in edinstveno različico.


Kaj si pravzaprav želim za svojega otroka, za svoje otroke? Vse najboljše, seveda. Kaj pa je najboljše? Najbrž za vsakega starša in vsakega otroka nekaj drugega. Predvsem si želim, da moji otroci postanejo samozavestni, samostojni in čustveno inteligentni posamezniki z lastno oblikovanim pogledom na svet, ki jih obkroža.

 

Vem, da je vseh lastnosti ali pridevnikov o tem kakšen je “moj idealni otrok” nemalo, najpomembneje pa je, da stremim k temu, da sem jaz “njegova idealna mama” - kar pa ne pomeni popolna mama, ampak takšna mama, ki je ravno pravšnja za optimalno podporo njegovemu razvoju po svojih najboljših močeh. Nikakor ne popolna. Ampak model tistega, kar si želim, da on(-a) postane. (Čeprav bo postal(-a) veliko, veliko več!)

jaz, vzgojiteljica
 

Pot me je nepričakovano ponesla k delu z otroki, natančneje v montessori okolje. Od nekdaj sem rada skrbela za mlajše otroke in bila v njihovi družbi. S pogledom nazaj ugotavljam, da se je moja pot pravzaprav nekako počasi zapisovala tekom celega življenja. Vse poti so me vodile k otroku. Nazaj k otroku, natančneje.

 

Najprej sem montessori svet skozi knjige in spletno gradivo odkrivala sama, kasneje pa še s študijem pedagogike montessori od rojstva do treh let (pri Montessori Inštitutu v Ljubljani), pravkar pa zaključujem tudi online študij za starost od treh do šestih let (United Montessori Association).


Pri delu z otroki, najprej kot prostovoljka, nato pomočnica vzgojiteljice, kasneje pa še kot montessori pedagoginja sem skozi pet let spoznala zelo veliko situacij v katerih se lahko znajde otrok (do tretjega leta), predvsem pa tudi nemalo vprašanj in izzivov, s katerimi se sooča njegov starš. Skozi lastno izkušnjo starševstva so se stvari še veliko bolj osmislile in s starševstvom se je začela rojevati tudi želja in ideja o projektu Nazaj k otroku.
 

nazaj k otroku​

Imeti vero v otroka pomeni skromno priznati, naj bo naš učitelj.

Drugače otroka sploh ne spoznamo.


S spoznavanjem pedagogike montessori se mi je odprl popolnoma nov, neznan svet. Svet skrivnosti otroštva in otrokova perspektiva lastnega razvoja in odraščanja.
Maria Montessori je bila ena prvih zdravnic v Italiji in prva ženska, ki je videla otroka v njegovi pravi luči. Montessori pedagogika podpira naravni razvoj otroka, glavno orodje pa je opazovanje otrokovih občutljivih obdobij in optimalno pripravljeno okolje za otrokov srkajoči um.

 

Popotovanje Nazaj k otroku nas bo skozi razmišljanja popeljalo v svet:


● #nazajkotroku, kjer bomo spoznavali svet in odraščanje skozi otrokovo perspektivo;


● #nazajkstaršu, kjer se bomo dotikali starševskih izzivov in se poglobili v (včasih boleče) trenutke starševstva, o katerih ne govorimo dovolj pogosto;


● #pismaotroka, kjer bo skozi otrokovo pripovedovanje prikazan razvoj od samega začetka njegovega življenja;


● #maminimonologi, kjer bom določene vzgojne izzive naslovila skozi prizmo vzgojiteljice in skozi prizmo starša. S tem bi si želela, da eni druge bolje razumemo, saj se pogosto pogleda na isto razvojno stopnjo ali vzgojni izziv izredno razlikujeta.

spletni tečaji in izkustvene delavnice Pomagam ti, da narediš sam.

V začetku leta 2021 se začnejo spletni tečaji z različnimi tematikami, ki bodo za starše zelo dostopni. Tematike bodo pokrivale različna obdobja (od nosečnosti do 6. leta starosti, s poudarkom na obdobju do 3. leta), vzgojne izzive ali rutine, ki blagodejno vplivajo na otrokov razvoj.


Namen vseh spletnih tečajev je predvsem bolje razumeti otroka, posledično pa v družinsko dinamiko vnesti več umirjenosti, sproščenosti in uživanja v preživljanju skupnega časa in se na ta način še globlje povezati znotraj družine.
 

Namen izkustvenih delavnic Pomagam ti, da narediš sam, ki bodo potekala v živo (najprej na Obali, kasneje po celotni Sloveniji) pa je namen staršem med sproščenim druženjem pokazati na kakšen način lahko svojega otroka (od novorojenčka dalje) spodbujajo k samostojnosti.


kje me najdeš?​

Zate sem dosegljiva na elektronskem naslovu sandra@nazajkotroku.si in preko sporočil na
https://www.facebook.com/nazajkotroku/ ali https://www.instagram.com/nazaj_k_otroku/.

 

Dala bom vse od sebe in ti odgovorila v najkrajšem možnem času. Se že veselim tvojega sporočila! :)

bottom of page